Klub Zdrowego Życia
 
   
 
 
KLUBZDROWEGOŻYCIA
 

WODA

Moda na zdrowe odżywianie sprawiła, że coraz większą uwagę zwracamy na to, co znajduje się na naszym talerzu. Ale czy przywiązujemy również wagę do tego, co pijemy w ciągu dnia? Kawa na pobudzenie, herbata na rozgrzanie czy cola dla smaczku, a woda? No właśnie… Niestety większość z nas jedyny kontakt z nią w ciągu dnia ma w momencie  odkręcenia kranu.
A trzeba przecież wiedzieć, że woda stanowi aż 60% masy naszego ciała! Niestety jej zawartość spada wraz z liczbą przybywających nam lat.
No dobrze, ale dlaczego tak ważna jest woda w naszej codziennej diecie?
Woda w naszym organizmie stanowi strukturalną część wszystkich komórek oraz tkanek. Jest konieczna do utrzymania prawidłowego przebiegu procesu trawienia i wchłaniania. To dzięki wodzie wszystkie składniki odżywcze dostarczane są do komórek, a szkodliwe produkty przemiany usuwane z organizmu. Ponadto umożliwia właściwą ruchliwość stawów i utrzymanie optymalnej temperatury naszych ciał.

Ale czy jedynym źródłem wody w naszej diecie są płyny?  I tutaj mała niespodzianka ;-) Woda również występuje w produktach żywnościowych.  Spośród produktów stałych najwięcej wody zawierają warzywa (nawet do 95%), owoce ( do 87%), mleko i napoje mleczne, takie jak kefiry, maślanki czy jogurty (do 87%). Co prawda w mniejszych ilościach, ale znajdziemy ją  również w mięsie czy nawet makaronach. Czyli jak widać woda jest wszechobecna.

Skoro już wiemy gdzie wodę możemy znaleźć, musimy odpowiedzieć sobie na pytanie ile nasz organizm w ciągu dnia jej potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania i jak niebezpieczne są dla naszego zdrowia jej niedobory.

Normy spożycia wody  zostały ustalone na poziomie wystarczającego spożycia (AI), a podstawą ich ustalenia były zalecenia ekspertów  Panelu do spraw Produktów Dietetycznych, Żywienia i Alergii (NDA) oraz Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). PODANE w TABELACH wartości biorą pod uwagę spożycie wody w jej czystej postaci, wszystkich innych napojach oraz wody, która występuje w produktach spożywczych. Normy te dotyczą osoby, która wykonuje umiarkowaną aktywność fizyczną w ciągu dnia.

Norma na wodę ustalona na poziomie wystarczającego spożycia (AI) [ml/dzień] (grafika poniżej)

Zapotrzebowanie na wodę wykazuje dużą zmienność osobniczą. Jej ilość  uwarunkowana jest rodzajem diety, temperaturą, klimatem oraz aktywnością fizyczną. Zapotrzebowanie wzrasta wraz z rosnącą temperaturą i spadkiem wilgotności otoczenia (dochodzi do dużych start wody wraz z potem, dlatego tak ważne jest jej spożywanie w okresie wakacyjnym) czy podczas wzmożonego wysiłku fizycznego.  Co ważniejsze większa wartość kaloryczna naszej diety wymaga dostarczenia większej ilości wody, która w tym wypadku potrzebna jest do zmetabolizowania większej ilości składników odżywczych.

Ludzki organizm nie jest przystosowany do magazynowania większej ilości wody, dlatego musi być ona dostarczana w sposób ciągły. Niewystarczająca podaż płynów w szybkim tempie może przyczynić się do odwodnienia organizmu i poważnie odbić się na naszym zdrowiu zaburzając gospodarkę elektrolitową, funkcję mowy i funkcje poznawcze,  negatywnie wpływając na proces wydalania  moczu, co może doprowadzić do uszkodzenia nerek.

Dlatego woda w dłoń i za nasze zdrowie drodzy Uczniowie i Nauczyciele! :-)

Opracowała: Magdalena Walania- dietetyk
(absolwentka naszego liceum)

Foto
 


 

Witryna wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celach sesyjnych oraz statystycznych.
Więcej informacji w polityce prywatności.

46-200 Kluczbork, ul. Mickiewicza 10
tel./fax: 77 418 12 70, tel. 77 418 12 31
e-mail: sekretariat@zsokluczbork.pl
 Realizacja: new4mat.com Sp. z o.o.
ADMINISTRACJA n4CMS