Moda na zdrowe odżywianie sprawiła, że coraz większą uwagę zwracamy na to, co znajduje się na naszym talerzu. Ale czy przywiązujemy również wagę do tego, co pijemy w ciągu dnia? Kawa na pobudzenie, herbata na rozgrzanie czy cola dla smaczku, a woda? No właśnie… Niestety większość z nas jedyny kontakt z nią w ciągu dnia ma w momencie odkręcenia kranu.
A trzeba przecież wiedzieć, że woda stanowi aż 60% masy naszego ciała! Niestety jej zawartość spada wraz z liczbą przybywających nam lat.
No dobrze, ale dlaczego tak ważna jest woda w naszej codziennej diecie?
Woda w naszym organizmie stanowi strukturalną część wszystkich komórek oraz tkanek. Jest konieczna do utrzymania prawidłowego przebiegu procesu trawienia i wchłaniania. To dzięki wodzie wszystkie składniki odżywcze dostarczane są do komórek, a szkodliwe produkty przemiany usuwane z organizmu. Ponadto umożliwia właściwą ruchliwość stawów i utrzymanie optymalnej temperatury naszych ciał.
Ale czy jedynym źródłem wody w naszej diecie są płyny? I tutaj mała niespodzianka ;-) Woda również występuje w produktach żywnościowych. Spośród produktów stałych najwięcej wody zawierają warzywa (nawet do 95%), owoce ( do 87%), mleko i napoje mleczne, takie jak kefiry, maślanki czy jogurty (do 87%). Co prawda w mniejszych ilościach, ale znajdziemy ją również w mięsie czy nawet makaronach. Czyli jak widać woda jest wszechobecna.
Skoro już wiemy gdzie wodę możemy znaleźć, musimy odpowiedzieć sobie na pytanie ile nasz organizm w ciągu dnia jej potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania i jak niebezpieczne są dla naszego zdrowia jej niedobory.
Normy spożycia wody zostały ustalone na poziomie wystarczającego spożycia (AI), a podstawą ich ustalenia były zalecenia ekspertów Panelu do spraw Produktów Dietetycznych, Żywienia i Alergii (NDA) oraz Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). PODANE w TABELACH wartości biorą pod uwagę spożycie wody w jej czystej postaci, wszystkich innych napojach oraz wody, która występuje w produktach spożywczych. Normy te dotyczą osoby, która wykonuje umiarkowaną aktywność fizyczną w ciągu dnia.
Norma na wodę ustalona na poziomie wystarczającego spożycia (AI) [ml/dzień] (grafika poniżej)
Zapotrzebowanie na wodę wykazuje dużą zmienność osobniczą. Jej ilość uwarunkowana jest rodzajem diety, temperaturą, klimatem oraz aktywnością fizyczną. Zapotrzebowanie wzrasta wraz z rosnącą temperaturą i spadkiem wilgotności otoczenia (dochodzi do dużych start wody wraz z potem, dlatego tak ważne jest jej spożywanie w okresie wakacyjnym) czy podczas wzmożonego wysiłku fizycznego. Co ważniejsze większa wartość kaloryczna naszej diety wymaga dostarczenia większej ilości wody, która w tym wypadku potrzebna jest do zmetabolizowania większej ilości składników odżywczych.
Ludzki organizm nie jest przystosowany do magazynowania większej ilości wody, dlatego musi być ona dostarczana w sposób ciągły. Niewystarczająca podaż płynów w szybkim tempie może przyczynić się do odwodnienia organizmu i poważnie odbić się na naszym zdrowiu zaburzając gospodarkę elektrolitową, funkcję mowy i funkcje poznawcze, negatywnie wpływając na proces wydalania moczu, co może doprowadzić do uszkodzenia nerek.
Dlatego woda w dłoń i za nasze zdrowie drodzy Uczniowie i Nauczyciele! :-)
Opracowała: Magdalena Walania- dietetyk
(absolwentka naszego liceum)