W dniu 29 listopada w naszej szkole zorganizowany został Dzień Zdrowego Życia. To realizacja kolejnego etapu 2-letniej innowacji pedagogicznej realizowanej w ZSO "Jem, więc jestem czyli Kartezjusz i BMI".
Działo się!
Na kiermaszu z żywnością ekologiczną można było zdegustować zdrowe przekąski, wypić yerba mate (świetna na koncentrację!), skosztować zdrowego masła orzechowego (Można? - Można!) itd. Pani Ola Winiecka, prowadząca sklep ze zdrową żywnością "Dla zdrowia i urody" na ulicy Krakowskiej, bardzo ciekawie opowiadała o swoich produktach, odpowiadała na pytania uczniów, rozwiewała mity żywieniowe (np. że tłuszcz tuczy).
Warsztaty jogi, jumping frog i zumby - wcześniej zapisani uczniowie z klas I i II liceum odbyli 2-godzinne zajęcia z trenerami wymienionych dyscyplin. Jumping odbył się w Energy Fit, joga w sali gimnastycznej ZSO, zumba na OSiRze. Zajęcia prowadzone były przez specjalistów: Joannę Górecką, Ewę Maciborko i Dorotę Komarnicką.
Nasz dzień sfinalizowaliśmy o 12.30 w auli, gdzie miało miejsce spotkanie z dietetykiem klinicznym - Magdaleną Walanią, naszą absolwentką. Magda omówiła najnowszą piramidę żywienia, opowiedziała o ostatnich odkryciach dietetycznych i odpowiedziała na pytania, zadane przez uczniów we wcześniej przeprowadzonej anonimowej ankiecie. Sala pękała w szwach!
Wzorem festiwalu w Cannes :-) - podziękowania: dla Aleksandry Winieckiej, Ewy Maciborko, Aleksandry Blany, Magdaleny Walani oraz moich szkolnych koleżanek - Asi Góreckiej, Doroty Komarnickiej i Agaty Murzyńskiej za ciężką pracę (pot naprawdę spływał!), zaangażowanie i wsparcie promowania zdrowego stylu życia wśród uczniów.
A efekt? Nie łudzimy się, ze od tej pory wszyscy będziecie zdrowo się odżywiać, uprawiać sport i cudnie koncentrować się na lekcjach. Ale jeśli chociaż kilkoro z Was zrozumie, że zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna to nie tylko zgrabna sylwetka i mocne kości ale również lepsza koncentracja, zdolność efektywnego uczenia się, optymizm (endorfiny!), umiejętność radzenia sobie ze stresem, lepsze relacje z rówieśnikami i większe poczucie własnej wartości - to cel tego szkolnego eventu został osiągnięty.
Przed nami warsztaty kulinarne - ale o tym dowiecie się niebawem. Pozdrawiam i do zobaczenia.
Autor: Ewa Stefaniuk - koordynator innowacji